Bankresa Nordjylland med Skagen 2017

Årets Bankaresa går till Danmark. Med trivsamma fiskebyn Hirtshals som utgångspunkt gör vi härliga utflykter på norra Jylland. Vi besöker konstnärernas Skagen, Danmarks bästa strand i Lökken och det spännande Nordsjö-akvariet i Hirtshals. Vi reser längs den omtalade danska ”Snapseruten”, vi besöker ”Den Gamle By” i Aarhus och får en bild av Danmarks utveckling genom historien. Som vanligt kombinerar vi fina utflykter med god mat och dryck. Det här blir en härlig resa i grannlandet fylld med ”danskt hygge” - Välkomna med till gemytliga Danmark!

Status:
Fullt

Dagsprogram Bankresa 2017

Dag 1

Resan startar på morgonen med upphämtning på våra påstigningsorter. Via Öresundsbron och en bensträckare med traditionell bussfika fortsätter vår resa via Stora - och Lilla Baeltbron. Efter en välsmakande lunch fortsätter färden och vi kommer in på den omtalade ”Snapseruten”, härhar man länge odlat kryddor och exprimenterat fram de danska snapsarna och överallt söker man efter den perfekta kryddningen. Många av klostren hade, och har fortfarande, örtträdgårdar där man laborerade med olika smaker. Kanske har vår personal något i gömmorna och låter oss pröva lite av landets stolthet. Sen eftermiddag når vi Hirtshals och
Skaga Hotel Montra. Vi checkar in och bekantar oss med hotellet och omgivningarna innan det är dags för en gemensam middag i hotellets restaurang.

 

Dag 2 eller 3

Nu väntar två härliga dagar då vi ska upptäcka norra Jylland. Efter en god frukost sätter vi oss tillrätta i bussen för en tur till populära Skagen. Här har den fantastiska naturen, den inspirerande miljön och det säregna ljuset inspirerat många konstnärer till storverk. Vi besöker ”Den tilsandade Kirke” och sandöknen Råbjergs Mile. Med hjälp av klassiska ”Sandormen” besöker vi också ”Grenen” där de två haven möts. Här har naturen så mycket att erbjuda att dagens lunch blir en härlig picnic i det gröna med den vackra naturen som kuliss. Vi besöker givetvis också Skagens Museum. Sedan lite tid att på egen hand utforska denna klassiska sommarort med sina välkända gulmålade hus, fiskebåtar och vyer som vi tidigare bara sett på tavlor. Vi återvänder senare till Hirtshals där hotellrestaurangen förbereder kvällens middag.

 

Dag 3 eller 2

Efter frukost väntar ännu en spännande dag. Under förmiddagen besöker vi en av Hirtshals riktigt stora attraktioner, det stora Oceanarium, en mästerlig byggnad som inrymmer ett fantastiskt akvarium. Nordsöen Oceanarium innehåller 6 miljoner liter havsvatten fördelat på 58 olika akvarier. I stora oceanariet simmar tusentals fiskar i stora stim runt Europas största vrakmodell. Här kan man titta på sälar, klappa rockor och lära sig mycket om djurlivet i Nordsjön. Vi äter en lunch här innan vi tar oss vidare till Lökken. Lökken är Danmarks mest klassiska badort och stoltserar med en av landets absolut finaste stränder. Hundratals vita badstugor sträcker sig som ett pärlband längs stranden och det är lätt att förstå den danska romantiken kring Badehotellen. Det speciella med stranden här är att den också är delvis öppen för biltrafik. Platsen rymmer också många konstnärsalster, målningar, glas, keramik och textil är bara en del av vad man kan hitta i små, mysiga gallerier och butiker. Under kvällen är det dags för en gemensam avslutningsmiddag på hotellet.

 

Dag 4

Vi äter en god ”morgenmad” på hotellet innan det är dags att säga farväl till Hirtshals för den här gången. Vi passerar Aalborg innan vi senare under förmiddagen når Danmarks näst största stad Aarhus. Historiskt sett är det en av de äldsta städerna i Danmark men den har också Danmarks yngsta befolkning. Vi besöker stadens stora attraktion, ”Den gamle By” och gör en resa i tiden. Vi upplever en staden så som den såg ut på H C Andersens tid under sent 1700-tal till när det moderna samhället började formas. Här finns autentiska miljöer och bostäder från den tiden innan industrialiseringen till senare tider. Vi finner människor i sina autentiska
kläder, mängder av sevärdheter och museer. Vi njuter av detta levande museum och äter en god lunch. Efter en stund på egen hand går färden vidare genom det böljande vackra jordbrukslandskapet. Via Bältbroarna når vi Köpenhamn och snart tornar åter den mäktiga Öresundsbron upp sig. Väl på svenska mark tackar vi för ”hyggelige” dagar och bussen kör vidare till respektive avstigningsort.

Hotell

Montra Skaga Hotel

Enkelt och trevligt hotell i utkanten av Hirtshals, perfekt för våra utflykter i omgivningarna. Hotellet har två våningar med 105 rum samt bar, restaurang, bastu och pool (kl 7-...